GoodCake zaprasza na kursy pieczenia!



Zastanawiałaś się jak upiec i udekorować cupcake’i? Jakie smaki są możliwe? Jak upiec tarte? Czy róża może być składnikiem ciasta? Co można wyrzeźbić z lukru i jako to zrobić? Jak upiec kanelbulle? Albo czy dynia nadaje się jako składnik wypieków? Możesz przyjść do cukierni Good Cake w Gliwicach i pod okiem cukerników z GoodCake spróbować nowych rzeczy. Zapraszamy!


Jak kupić bilet na warsztatach?


Proszę przeglądać aktualny warsztaty oraz kupić miejsce na warsztach poprzez stronę evenea.pl


Terminy styczeń-marzec 2017:

25.01.2017, 16:30-20:30 (środa) Skandynawskie klimaty
1.02.2017, 16:30-20:30 (środa) Ciasteczkowy bukiet
14.02.2017, 16:30-20:30 (wtorek) All you need is love and cake, czyli ciasto na walentynki
25.02. 2017, 14:00-18:00 (sobota) Francuskie frykasy (bezy i makaroniki)
11.03.2017, 14:00-18:00 (sobota) Pieczemy na słono
15.03.2017, 16:30-20:30 (środa) Czekoladowe fantazje – warsztat pieczenie PO ANGIELSKU
18.03.2017, 14:00-18:00 (sobota) Francuskie frykasy (bezy i makaroniki)


W cenie kursu są wszystkie materiały używany w trakcie warsztatów. Upieczone cupcakeki, ciasta, ciasteczka można wziąć ze sobą w ładnym opakowaniu i delektować się nimi w domu, albo zrobić komuś prezent.

Uwaga – prosimy wszystkie uczestników o przyniesienie swoich własnych fartuchy na warsztatach!

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt mailowy (warsztaty@goodcake.pl) lub telefoniczny (697 240 831)


Kurs na prezent


Istnieje możliwość wykupienia bonu na udział w kursie, który można komuś sprezentować. Przeczytaj więcej.

Dla zorganizowanych grup składane z min. 4 osoby, możemy powtórzyć specjalnie dany warsztat. Fajne pomysł na imprezę urodzinową, wieczór panieński lub spotkanie integracyjne. Skontaktujcie się: warsztaty@goodcake.pl


Menu warsztatów


Amerykańskie smaki

Przywiezione z ameryki Banoffee pie pieczone przez Bellą robi furorę na śląsku. Pyszna tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną – teraz będziemy ją piec na warsztatach. A czekając aż tarta się upiecze szybko upieczemy również peanutbutter cookies – ciasteczka z masłem orzechowym. Mniam! Uczestnicy otrzymują metalową formę do wypieku tart.


Bananowo

Polecamy: chlebek bananowy, pyszny sam, albo na ciepło, posmarowane z Nutellą. A do tego amerykańskie cookies z masłem orzechowym. Będzie tak jak w serialu “Cudowne Lata” – pamiętacie tamte klimaty?


Ciasteczkowy bukiet

Lubisz kwiaty, ale jeszcze bardziej lubisz to, co jadelne i słodkie. Oto rozwiązanie – donica pełna cake pops – ciasteczkowych lizaków, a by wszystkim było jeszcze milej to oprócz lizaków będziemy pieć i dekorować kruche ciasteczka. Doskonałe połączenie na niesztampowy prezent.


Ciasteczkowy potwór

Tym razem uczestnicy warsztatów zatopią się w świat ciasteczek – amerykańskie cookies z M&Ms, cookies z potrójną czekoladą, ciasteczka maślane z malinami, angielskie ciasteczka pomarańczowo-imbirowe. Wychodząc z warsztatów z pudełkiem smakołyków nie gwarantujemy,że doniesiecie je nienaruszone do domu.


Czekoladowe fantazje

Każdy wie, że czekolada jest dobra, bardzo dobra i świetnie nadaje się do wypieków. Na tych warsztatach będziemy piec i dekorować czekoladowe cupcakei (tutaj to można wykazać się swoją wyobraźnią tworząc małe dzieła sztuki!). A do tego słynne GoodCake’owe cookies brownie – mniam!


Francuskie frykasy

Małe, w sam raz dla jednego (a może dwóch) słynne Pavlowy (desery bezowe, ulubione przez balerinę Anne Pavlovą) oraz francuskie macaroons – wybitne ciasteczka, kolorowe, pyszne i w sam raz dla ciebie. Wymagane sprawne palce, twórczość i cierpliwość.


Herbata i pieczenie

Good Cake ma korzenie swoje w Anglii, a co mogłoby być bardziej angielskiego niż herbata! Na tych warsztatach zobaczymy jak można użyć herbaty w pieczeniu. Sięgniemy po Earl Greay’a żeby zrobić cupcakei, a potem po zieloną herbatę i zrobimy cookies z matchą. No i dla chętnych oczywiście będzie można napić się herbaty!


KarmeLOVE

Kiedy ta tarta – millionera – pojawia się zawsze to bardzo szybko znika. Na tych warsztatach pokazujemy jak w niesamowity sposób połączyć karmel i czekoladę. A do tego, jakby było mało pyszności, pokazujemy też jak upieć cookies – z karmelem i orzechami laskowymi. Czy to może nie być pyszne? Uczestnicy otrzymują metalową formę do wypieku tart.


Klasyka Wysp Brytyjskich

Niektórzy nie lubią rabarbaru. Niektórzy go uwielbiają. My go bardzo lubimy, zwłaszcza, że do kuchni wszedł dzięki pasjonatom z Anglii. Na naszych warsztatach upieczemy rabarbarowa tarta i ciasteczka maślane kruche (shortbread).


Luksusowe Cupcakei

Cupcakei już wiele razy piekliśmy na naszych warsztatach. Teraz pora by podnieść stawkę. Będziemy ćwiczyć bardzie wymagające sposoby dekoracji lukrem, tworzenia motywów, wycinania lukru oraz tworzenia przestrzennych dekoracji (zwierzątka, kwiaty itd).


Na początek – śniadanie

Dobre śniadanie może ustawić cały dzień – na warsztacie przygotujemy zdrową, domową granolę z suszonymi owocami oraz super bum-bum muffiny śniadaniowe. Po tym nie można być głodnym!


Na słono

GoodCake to nie tylko królestwo słodyczy. Pieczemy również na słono. Na tym warsztacie uchylimy trochę naszych sekretów. Muffiny – nie muszą być owocowe, przygotujemy je z cukinią i serem. Zobaczycie również jak zrobić bazę to wytrawnej tarty i jak upiec quiche. Oczywiście wszystko będzie można wziąć do domu na kolację.


Pieczenie na zdrowo

Po zjedzeniu wielu pysznych rzeczy na święta czas może na trochę inne wypieki. Na tym warsztacie pokazujemy jak upiec cupcakei ze zdrową marchewką i dietetyczne cookies. Wreszcie nie trzeba będzie mieć wyrzutów sumienia, że się je słodkości.


Pink – na różowo!

Motywem przewodnim będzie róż – więc cupcakei będą różowo-różane. A do tego szachowe ciastko – Battenberg cookies – wygląda zjawiskowo, a smak nie ustępują wyglądowi. Na warsztatach nie tylko dowiecie się jak je upiec, ale skąd się wzieła jego nazwa.


Skandynawskie klimaty

Niektórzy nazywają je kanelbulle inni mówią cinabon, albo po prostu: bułeczki cynamonowe. Wymagają zręcznych palców, ale kiedy ciepłe wyjeżdżają z pieca cały trud okazuje się ich wart! Pyszne skandynawskie drożdżówki. A do tego ciasteczka kardamonowe, tak, na dobrą przekąskę. Przed, albo po, bułeczkach cynamonowych.


Zing – zing, czyli cytryna i ty

Absolutna francuska klasyka – tarte au citron: tarta cytrynowa. Odświeżająca, pyszna, lekka. A do tego ciasteczka maślane z cytryną i kardamon. Pysznie i kolorowo. A uczestnicy otrzymują metalową formę do wypieku tart.


Świąteczeny tematy


All you need is love and cake, czyli ciasteczka na walentynki

Przed walentynkami specjalny warsztat by upiec coś, chwytającego za serce – cupcakei, które po przekrojeniu ukazują serce i ciasteczka od serca, w kształcie serca. Doskonały dodatek do kwiatów, albo zamiast kwiatów :-). Uczestnicy warsztatów otrzymują również estetyczne pudełka, w których można zabrać swoje wypieki i w sam raz by podarować je komuś. Od tak, od serca.


Święto dziękczynienia w piekarniku

Amerykańskie święto dziękczynienia zapewne kojarzy nam się przede wszystkim z indykiem. Ale to również różne tradycyjnie amerykańskie słodkości. My będziemy piec tartę dyniową (przecież jest w sezonie) i pyszne ciasteczka z żurawiną. A do tego opowieści skąd to święto i jak je obchodzą za wielką wodą. A uczestnicy otrzymują metalową formę do wypieku tart.


Wielkanocne wypieki

Świętowanie nie może obyć się bez słodkości. GoodCake zaprasza na Wielkanocne pieczenie – cupcakei inspirowane jajkami wielkanocnymi, oraz wielkanocne ciasteczka fantastycznie dekorowane. Słodkości, które ozdobią każdy świąteczny stół i osłodzą wspólne spotkania.


Święta w piekarniku

Święta to czas radości, biesiadowania i po prostu świętowania. I nie można sobie tego wyobrazić bez słodkości, bez wypieków. Na tych warsztatach zrobimy świąteczne cupcakei i oczywiście niezastąpione świateczne pierniki.